Londonas terora aktos izmantoti mājās izgatavoti spridzekļi

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Terora aktos Londonā 7.jūlijā izmantotie spridzekļi bija izgatavoti no vienkāršām sastāvdaļām, kā balinātājs, un trīs no tiem, visdrīzāk, tika aktivizēti ar mobilajiem telefoniem, paziņoja Ņujorkas policijas vadītājs Reimonds Kellijs.

Uzbrukumos izmantotie mājās taisītie spridzekļi tika uzglabāti ledusskapī kādā dzīvoklī Anglijas ziemeļos un uz staciju ārpus Londonas tika nogādāti aukstuma kastē, pēc tam spridzinātājiem ar vilcienu dodoties uz Londonu, informēja Kellijs. "Sākotnēji tika uzskatīts, ka izmantotas augstas kvalitātes militāras sprāgstvielas, kas ievestas kontrabandas ceļā, taču izrādījās, ka tā nav," Ņujorkas lielo kompāniju drošības dienestu vadītāju brīfingā paziņoja Kellijs, piebilstot, ka teroristi spridzekļu sastāvdaļas iegādājušies veikalos. Informāciju par Londonas terora aktos izmantotajiem spridzekļiem apkopojuši Ņujorkas policisti, kas palīdzēja Londonas policijai izmeklēšanā. Lielbritānijas pretterorisma policija atteikusies apstiprināt ASV ziņas un paudusi neapmierinātību, ka detaļas par izmeklēšanu nonākušas atklātībā. Kellijs informēja, ka spridzinātāji izmantojuši ātri gaistošu uz peroksīdu bāzētu sprāgstvielu HMDT. To var pagatavot no vienkāršām sastāvdaļām, kā matu balinātāja, kas satur ūdeņraža pārskābi, citronskābes un sausā spirta tabletēm, kuras dažkārt izmanto armijā pārtikas gatavošanai. "Bumbu pagatavošanas "recepte" diemžēl ir pieejama internetā, tāpat kā kotlešu recepte," atzina Kellijs. Izmeklētāji uzskata, ka trīs spridzekļi metrovilcienos tika aktivizēti ar mobilajiem telefoniem, kuriem uz plkst. 8.50 bija uzregulēts modinātāja zvans. Ceturtā bumba uzsprāga aptuveni stundu vēlāk. Sprādzienos bojā gāja 52 cilvēki un paši četri spridzinātāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu