"Deniss" nodara postažu un virzās uz Kubu un ASV

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viesuļvētra "Deniss" izraisījusi postošus plūdus Haiti, Jamaikā izraisījusi zemes nogruvumus un tās vēju ātrums pieaudzis līdz 216 kilometriem stundā, tuvojoties Kubai. ASV Nacionālā viesuļvētru centra meteorologi saka, ka "Deniss" piektdien skars Kubu un dosies Meksikas līcī, kur ASV naftas kompānijas jau gatavojas iespējamajiem draudiem naftas un gāzes ieguves platformām.

Kuba no zemākajām vietām evakuējusi 200 000 cilvēku un varas iestādes brīdinājušas salas 11 miljonus iedzīvotāju, ka "Deniss" pieņemsies spēkā, pirms trieksies provincēs uz austrumiem no galvaspilsētas Havanas. Tā kā viesuļvētra virzās uz ASV krasta pusi, likts evakuēt Kīvestas salas un daļu Floridakīzas, kas atrodas Floridas dienvidu galā. Tiek prognozēts, ka salas "Deniss" skars sestdien un pēc tam arī Floridu rajonā, kuru pagājušā gada septembrī izpostīja ārkārtīgi spēcīgā viesuļvētra "Aivens". "Kad "Deniss" ieies Meksikas līcī, tā būs visa štata problēma," sacīja Floridas štata meteorologs Kens Nelsons. "Tā būs ļoti liela vētra, līdzīga "Aivenam"." Viesuļvētras vēju ātrums ir pieaudzis līdz 216 kilometriem stundā, sasniedzot 4.kategorijas vētras spēku pēc Safira-Simpsona piecu kategoriju skalas, kas var nodarīt ārkārtējus postījumus. Kubas austrumu krastā veļas milzīgi viļņi, kuri uz ceļa netālu no Kubas otrās lielākās pilsētas Santjago apgāzuši kravas automašīnu. Vēja brāzmas arī nolauzušas kokus. Spēcīgas lietusgāzes izraisījušas plūdus Haiti dienvidu rajonos, piespiežot iedzīvotājus bēgt no mājām. Viens cilvēks gāja bojā, kad viņa mājai uzgāzās vētras nolauzts koks, un vēl septiņi cilvēki pazuduši bez vēsts, kad palu ūdens viņus noskaloja no tilta Grangoavē. "Deniss" arī skāris Jamaiku, izraisot zemes nogruvumus, kuri bloķējuši ceļus. Aptuveni 3000 cilvēku Jamaikas centrālajā daļā devās uz patvēruma vietām. Jamaikā tika slēgtas lidostas un skolas, lielveikalos beidzās produkti. Armijā un policijā izsludināta trauksme, lai novērstu laupīšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu