NASA nespēj padarīt drošus daudzkārt izmantojamos kosmosa kuģus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Aeronautikas un kosmisko pētījumu pārvaldei (NASA), neskatoties uz intensīvu darbu, tā arī nav izdevies novērst galveno draudu vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu drošībai, vēsta "Newsru.com".

Šādu viedokli pirmdien savā pēdējā publiskajā sēdē izteica darba grupa vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu sagatavošanai startam pēc kosmosa kuģa "Columbia" katastrofas 2003.gada 1.februārī. Saskaņā ar bijušo astronautu Tomasa Staforda un Ričarda Kovi vadītās ekspertu grupas atzinumu NASA joprojām nevar novērst iespēju, ka starta laikā no degvielas tvertnes var atrauties siltumizolācijas un ledus gabali, kas spēj sabojāt kosmosa kuģa apšuvumu un izraisīt tā bojāeju. Viņi arī norādīja, ka NASA nav spējusi izpildīt viņu rekomendācijas radīt iespējas veikt ārkārtas kosmosa kuģa remontu orbītā. NASA arī atteikusies no plāniem nostiprināt kuģu termoizolāciju sakarā ar plānoto to lidojumu pārtraukšanu 2010.gadā. NASA direktors Maikls Grifins pagājušajā nedēļā atzina, ka saglabājas katastrofālu bojājumu risks gaidāmā kosmosa kuģa "Discovery" starta laikā. Tomēr viņš norādīja, ka inženieriem izdevies ievērojami samazināt draudus, ko kosmosa kuģim rada atlūzas starta laikā. Kosmosa kuģa ārējās degvielas tvertnes putu materiāla atlūzas izrāva caurumu kosmosa kuģa "Columbia" spārnā 2003.gadā, kas izraisīja lidaparāta sairšanu. Vairākkārt izmantojamais kosmosa kuģis "Columbia", atgriežoties uz Zemes pēc 16 dienu misijas, 2003.gada 1.februārī izjuka ieiešanas laikā Zemes atmosfērā. Bojā gāja visi septiņi astronauti - komandieris Riks Hazbends, Villijs Makūls, Deivs Brauns, Maiks Andersons, Lorela Klārka, pirmā Indijā dzimusī astronaute Kalpana Čoula un pirmais izraēliešu kosmonauts Ilans Ramons. Pēc negadījuma NASA apturēja visus daudzkārt izmantojamo kuģu lidojumus, lai veiktu izmeklēšanu par avārijas apstākļiem un pārliecinātos par lidaparātu drošību. Kosmosa kuģa "Discovery" lidojums uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) paredzēts laikā no 13. līdz 31. jūlijam. Ja lidojums būs veiksmīgs, NASA varētu atsākt vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu lidojumus, lai turpinātu būvēt SKS. Pēc "Columbia" katastrofas stacijas nodrošināšana ir atkarīga no Krievijas kosmosa raķetēm, kas ir mazākas kravnesības un neļauj nogādāt uz staciju būtiskas detaļas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu