Polijas premjerministrs apstiprina lēmumu par aiziešanu no Irākas (2)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Polija izbeigs savu stabilizācijas misiju Irākā līdz 2005.gada beigām, vienlaikus ar ANO Drošības padomes mandāta termiņa izbeigšanos, trešdien paziņoja Polijas premjerministrs Mareks Belka.

Kā ziņots, jau otrdien aizsardzības ministrs Ježijs Šmajdziņskis pavēstīja, ka Polijas valdība izlēmusi savu militāro kontingentu no Irākas izvest 2005.gada beigās. "Šis lēmums nekādā ziņā nav pārsteigums nedz amerikāņu pusei, nedz irākiešiem," uzsvēra Belka, kuru citē aģentūra PAP. "Mēs vēlamies līdzdarboties Irākā, taču citā veidā, aizstājot [militāro klātbūtni] ar civilo un ekonomisko [darbību]." Premjers uzsvēra, ka lēmums pabeigt Polijas militāro misiju Irākā šā gada beigās ir galīgs, tādējādi precizējot Šmajdziņska otrdienas paziņojumu, no kura izrietēja, ka galīgo lēmumu pieņems jaunā valdība, kas tiks izveidota pēc rudenī paredzētajām vēlēšanām. Polija pagaidām vēl par savu lēmumu oficiāli nav informējusi ASV, atzina Belka. Polija, kas ir viena no tuvākajām Vašingtonas sabiedrotajām, komandē daudznacionālos stabilizācijas spēkus Irākas vidienes dienvidu daļā. Polijas komandētajā daudznacionālajā kontingentā ietilpst 6000 kareivju, tai skaitā arī 120 Latvijas karavīri. Kā ziņots, aizsardzības ministrs Einars Repše (JL) atzina, ka Polijas militārā kontingenta izvešana no Irākas šā gada beigās varētu ietekmēt Latvijas karavīru apgādi misijā. Repše iepriekš apliecināja, ka šāds Polijas lēmums nav nekāds pārsteigums, jo jau iepriekš par karaspēka izvešanu ir runājušas dažāda līmeņa šīs valsts amatpersonas. Pēc ministra teiktā, tagad būs jārūpējas, lai poļu aiziešana neietekmētu mūsu valsts karavīru apgādes un drošības jautājumus. Uz jautājumu, vai poļu pieņemtais lēmums neietekmēs arī Latviju, apsverot domu par mūsu karavīru izvešanu no Irākas, Repše strikti norādīja, ka šādu lēmumu pieņemšana ir tikai Saeimas ziņā. Kuras valsts sastāvā Latvijas karavīri varētu atrasties misijā pēc Polijas kontingenta aiziešanas, vēl nav zināms. Repše sacīja, ka par to kopīgi jālemj koalīcijas spēkiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu