Šā gada budžeta grozījumiem deputāti iesnieguši 31 priekšlikumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Grozījumiem šā gada valsts budžetā Saeimas deputāti ir iesnieguši 31 priekšlikumu, informēja Saeimas Budžeta un finanšu komisijā.

Priekšlikumus galvenokārt iesnieguši opozīcijas deputāti, taču ir arī atsevišķu pozīcijas deputātu ierosinājumi. Deputāti savu ieceru īstenošanai pārsvarā piedāvā veikt budžeta izdevumu pārdali vai arī palielināt nodokļu ieņēmumu prognozes.

Partijas "Jaunais laiks" (JL) Saeimas frakcijas deputāti iesnieguši priekšlikumus grozījumiem likumā "Par valsts budžetu 2008.gadam", rosinot papildu līdzekļus atvēlēt autoceļu attīstībai un pensiju piemaksām.

JL rosina atvēlēt papildu 50 miljonus latu Valsts autoceļu fondam mērķdotācijām pašvaldībām autoceļu un ielu remontiem. "Daudzviet pašvaldībās ceļi ir neizbraucami. Tas ierobežo cilvēku iespējas pārvietoties, ierobežo uzņēmējdarbību un ievērojami bremzē reģionu attīstību," norādījis JL Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Ceļu remontiem nepieciešamos līdzekļus JL rosina gūt no VAS "Latvijas Valsts meži" 92 miljonu latu lielās peļņas. Šā brīža ekonomiskajā situācijā, kad daudzām būtiskām valsts nozarēm līdzekļu trūkst, nav pamata tik apjomīgus valsts akciju sabiedrības līdzekļus neieguldīt valsts attīstībā, uzskata JL.

Savukārt 13,7 miljonus latu valsts sociālā budžeta līdzekļu JL rosina atvēlēt, lai dzēstu valsts parādu par neizmaksātajām pensiju piemaksām. Sociālajā budžetā joprojām saglabājies 246 miljonu latu pārpalikums, taču valsts pensionāriem pat palikusi parādā no šā gada 1.janvāra paredzētās piemaksas. Tādēļ JL aicina atdot pensiju piemaksu parādu, kas bija plānots jau no šā gada 1.janvāra 40 santīmu apmērā par katru līdz 1996. gadam nostrādāto darba stāža gadu.

JL jau iepriekš uzsvēris, ka uzskata, ka šā gada valsts budžeta grozījumi tiek veikti uz valsts attīstības rēķina, jo gandrīz viss budžeta izdevumu samazinājums gūts uz Eiropas Savienības līdzfinansējumu projektu rēķina.

Savukārt ilgstoši vakanto štata vietu likvidācija ir devusi tikai 130 000 latu ietaupījumu valsts budžetā. Laikā, kad valsts ekonomikas attīstība strauji bremzējas, ir bezatbildīgi nepiešķirt finansējumu attīstības projektiem, tādējādi vēl vairāk pastiprinot ekonomisko krīzi. Turklāt budžetā saglabājas jau iepriekšējos gados pieredzētā prakse "lāpīt" iztrūkumu pamatbudžetā ar sociālā budžeta līdzekļiem, norāda JL.

Kā ziņots, šodien Saeima konceptuāli atbalstīja šā gada valsts budžeta grozījumus, kuros paredzēts pārpalikums 0,05% no iekšzemes kopprodukta jeb astoņu miljonu latu apmērā. Saskaņā ar grozījumu projektu turpmāk valsts budžeta ieņēmumi tiek plānoti 5,264 miljardu latu, bet izdevumi - 5,256 miljardu latu apmērā. Iepriekš apstiprinātajā 2008.gada budžeta likumā bija paredzēti 5,499 miljardu latu lieli ieņēmumi un 5,338 miljardu latu izdevumi.

Budžeta grozījumos veikts plānoto ieņēmumu samazinājums par 235 miljoniem latu, ko ietekmējuši gan mazāk iekasētie nodokļi, īpaši jau pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumu samazināšanās pret plānoto, gan arī pārmaiņas nekustamo īpašumu tirgū.

Rīt deputātu priekšlikumus vēl izvērtēs valdība, lai galīgajā lasījumā budžeta grozījumus varētu pieņemt 17.jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu