Dubultu baznīcā notiks labdarības koncerts (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien 9.Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla laikā plkst.17 Jūrmalā, Dubultu baznīcā, notiks labdarības koncerts, informēja Jūrmalas pilsētas domē. Ar koncertu beigsies cikls "Vasaras mūzika dievnamā".

Koncertā piedalīsies Valsts akadēmiskais koris "Latvija" diriģentes Initas Kamarūtes vadībā, ērģelniece Kristīne Adamaite un saksofonists Artis Sīmanis.

Varēs dzirdēt pasaules pirmatskaņojumu - daļu Johana Sebastiana Baha mesas ērģelēm un saksofonista Georga Pelēča starpspēles. Klausītājiem tiks atskaņotas arī labi zināmas kompozīcijas - Henrija Pērsela, Viljama Bērda, Semjuela Bārbera, Džona Tavenera un Benžamina Britena darbi korim "a capella".

Baha un Pelēča kopējais skaņdarbs ir vienlaikus pazīstama kompozīcija un jaundarba pirmatskaņojums. Koncertā iespējams spēlēt tikai mesas daļas, kuru atskaņošanai nav nepieciešama pedāļa klaviatūra. Tā izrādījās lieliska iespēja iesaistīt skaņdarbā instrumentu, kas nav bijis ērģeļu laikabiedrs.

Pelēcis paudis, ka viņa mērķis nekādā ziņā nav bijis provocēt klausītāju, rakstot no Baha noskaņām krasi atšķirīgu mūziku, bet gan materializēt pārdomas interlūdiju jeb komentāru veidā un pietātē noliecot galvu lielmeistara priekšā.

Pelēcis dzimis 1947.gadā. Viņš ir viens no autoritatīvajiem mūzikas zinātniekiem Latvijā. Kopš 1970.gada komponists ir bijušās Latvijas Valsts konservatorijas, tagadējās Latvijas Mūzikas akadēmijas Mūzikas teorijas katedras pasniedzējs. 1990.gadā ievēlēts par profesoru.

Pelēcis ir pirmais Rīgas Senās mūzikas centra prezidents.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu