Černajs saskata Valsts kontroles neatkarības apdraudējumu (23)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja Saeima bez padziļinātas analīzes grozīs Valsts kontroles (VK) likumu, var tikt ietekmēta VK Satversmē paredzētā neatkarība un ir iespējama valsts augstākās finanšu kontroles iestādes darbības pakļaušana politisko spēku ietekmei, vēstulē vēršoties pie visām Saeimas frakcijām, apgalvo valsts kontrolieris Raits Černajs.

Jau ziņojām, ka Saeimā tiek izskatīti partijas "Jaunais laiks" (JL) sagatavotie VK likuma grozījumi, kas paredz saīsināt valsts kontroliera pilnvaru laiku, liegt šo amatu ieņemt vairāk nekā divas reizes pēc kārtas un citas izmaiņas. VK vadītājs domā, ka JL pamatojums likuma grozīšanai ir apšaubāms. "Jaunā politiskā spēka pārstāvjiem, kuri piedāvājuši Saeimai veikt grozījumus konstitucionālas iestādes likumā, spriežot pēc iesniegtajiem priekšlikumiem, ne vien trūkst zināšanu par finanšu kontroles specifiku, bet arī nav bijis intereses par VK atklātībai nodotajiem revīzijas dokumentiem un citu likumā paredzētu VK darbību," norāda Černajs. Vislielākās bažas Černajam rada priekšlikums samazināt VK amatpersonu pilnvaru termiņu no septiņiem uz četriem gadiem. Kopš 1996.gada VK amatpersonu pilnvaru termiņš pārsniedz Saeimas pilnvaru termiņu, kas, pēc Černaja domām, ir vērtējams pozitīvi, "jo tādējādi valsts augstākā finanšu kontroles institūcija nav pakļauta politiskā cikla ietekmei". Runājot par JL ieceri palielināt atklātību VK darbā, Černajs apgalvo - sabiedrība likumā noteiktajā kārtība pilnībā tiekot informēta par iestādes darbību. "Informācija par VK revīziju darbu un citām aktivitātēm regulāri tiek sniegta plašsaziņas līdzekļiem," uzsvērts vēstulē visām Saeimas frakcijām. Jau ziņots: JL likumā iecerējis noteikt, ka VK Revīzijas departamenta sēdes ir atklātas, saglabājot iespēju atsevišķos gadījumos rīkot tās slēgtas. JL grozījumos piedāvā noteikt, ka VK padomes sēdes tiek protokolētas un šis protokols ir publiski pieejams. Tas, pēc JL deputātu sacītā, vairotu VK darbībā caurskatāmību un atvērtību. Černajs likuma grozījumus saista ar vēlmi nepieļaut viņa atkārtotu virzīšanu amatam. Jau ziņots, ka Černaja pilnvaru termiņš beidzas šā gada decembrī. Vienlaikus Černajs atzīst, ka neviens no Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem nav izteicis viņam priekšlikumu atkārtoti kandidēt uz valsts kontroliera amatu. Valsts kontrolieris vērš deputātu uzmanību uz faktu, ka spēkā esošajā likumā nav paredzēts, ka vienīgi Saeimai ir tiesības veikt grozījumus Valsts kontroles budžeta pieprasījumā, tādējādi nodrošinot VK finansiālo neatkarību. Šī norma 2002.gadā no likumprojekta tika svītrota 3.lasījumā, atgādina Černajs, aicinot to likumā atjaunot. Černajs lūdz deputātus pirms Saeimas balsojuma, kas paredzēts 11.novembrī, rūpīgi izsvērt JL piedāvātos likuma grozījumus un VK argumentus.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu