"Delna" negrasās atsaukt ziņas par slēptās reklāmas pētījumu .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sabiedrība par atklātību "Delna" negrasās atsaukt ziņas par slēptās reklāmas pētījumu masu medijos, ko pieprasījusi Latvijas Neatkarīgā televīzija (LNT), bet aicinās LNT uz tālāku diskusiju par šo jautājumu.

"Delnas" prezidente Inese Voika sacīja, ka organizācija "nevar atsaukt to, ko ir redzējusi". Viņa arī uzsvēra, ka "Delna" var atbildēt par savu pētījumu, bet nevis par to, "ko par mūsu pētījumu raksta masu mediji". Voika norādīja, ka būtībā LNT gods un cieņa aizskarti nevis "Delnas" pētījumā, bet gan presē publicētajās ziņās par to. Viņa uzsvēra, ka LNT pārstāvji neesot piedalījušies preses konferencē, kurā pētījuma rezultāti publiskoti, un acīmredzot tāpēc nav dzirdējuši organizācijas skaidrojumu par pētījumā lietotā jēdziena "pārkāpums" izpratni. "Mēs to nelietojām juridiskā nozīmē, bet īsākas komunikācijas vajadzībām," skaidroja Voika. Viņa arī pauda, ka pētījumu organizācija veikusi, lai saprastu, kā Latvijas medijos izpaužas slēptā reklāma un "identificētu partiju naudu", jo "Delnas" mērķis ir noskaidrot partiju priekšvēlēšanu reklāmas laikā iztērētos līdzekļus. Voika arī uzsvēra, ka medijiem ir jādiskutē par šiem jautājumiem. LNT "Delnai" un Sorosa fondam pieprasījusi 15 dienu laikā atsaukt "nepatiesās, LNT godu un cieņu aizskarošās ziņas" un nodrošināt to atsaukšanu "tajos masu informācijas līdzekļos, kuros tādas tika publicētas". Ja ziņas netiks atsauktas, LNT uzskatīs, ka televīzijas gods un cieņa aizskarti tīši un apzināti un izvirzīs prasību tiesā aizskarto tiesību atjaunošanai un zaudējumu atlīdzināšanai. Atgādinām, ka "Delnas" un "Sorosa fonda - Latvija" veiktajā pētījumā, kas izraisīja plašu masu mediju protestu un pārmetumus par neobjektivitāti, tā autori visvairāk slēptās reklāmas atklāja LNT, savukārt no preses izdevumiem visvairāk "aizdomīgu gadījumu" konstatēts krievu valodā iznākošajos laikrakstos, kā arī "Neatkarīgajā Rīta Avīzē" (NRA). Pavisam novēroti četri televīzijas kanāli - TV3, LNT, LTV1 un LTV2 - un 12 laikraksti - sešas nacionālās avīzes ("Diena", NRA, "Lauku Avīze", "Rīgas Balss", "Panorama Latvii" un "Čas") un sešas populāras reģionālās avīzes ("Liesma", "Ventas Balss", "Rēzeknes Vēstis", "Million", "Zemgales Ziņas" un "Kurzemes Vārds"). Pētījuma rezultāti liecinot, ka LNT raidījumos kopumā konstatēti 109 gadījumi, kurus varētu uzskatīt par pārkāpumiem, LTV2 - 78 gadījumi, TV3 - 15 gadījumi un LTV1 - 13 gadījumi. Procentuāli no atklāto pārkāpumu skaita 51% gadījumu tas bijis LNT ēterā, 36% - LTV2, 7% - TV3, bet 6% - LTV1.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu