Krievijas opozīcijas aktīvisti mītiņā pauž atbalstu Hodorkovskim

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas opozīcijas aktīvisti trešdienas vakarā sarīkoja klusējošu solidaritātes akciju pie Maskavas cietuma, paužot atbalstu tajā ieslodzītajiem naftas magnātiem Mihailam Hodorkovskim un Platonam Ļebedevam.

Pie cietuma "Matrosskaja tišina" Maskavas centrā sapulcējās aptuveni 150 aktīvisti, solot rīkot protesta akcijas katru dienu tik ilgi, kamēr Hodorkovskis turpinās badastreiku un kamēr Ļebedevs atradīsies karcerī. "Visa šī situācija ir Hodorkovska politisko aktivitāšu rezultāts, [sods par to], ka viņš nav apstājies arī tad, kad ieslodzīts," mītiņā sacīja opozīcijas kustības vadītājs un bijušais čempions šahā Garijs Kasparovs. Mierīgo akciju novēroja miliči, taču nejaucās. Pēc stundas demonstranti izklīda. Kā jau LETA ziņoja, ieslodzījumā esošais bijušais Krievijas naftas magnāts Mihails Hodorkovskis pieteicis badastreiku, protestējot pret cietuma administrācijas izturēšanos pret viņa biznesa partneri, otrdien paziņoja viņa advokāts Antons Dreļs. Iepriekš vietējie mediji ziņoja, ka Ļebedevs ticis ievietots karcerī par cietumsargu apvainošanu, atsakoties no pastaigām cietuma pagalmā. Pirms tam abi bijušie naftas "Jukos" īpašnieki tika pārvietoti uz kopējām kamerām. "19.augustā mans biedrs Platons Ļebedevs tika pārvietots uz trīs kvadrātmetrus lielu karceri. Platons ir nopietni slims," teikts Dreļa žurnālistiem nolasītajā Hodorkovska paziņojumā. "Ir skaidrs, ka viņi manu draugu ieslodzīja karcerī, lai atriebtos man par rakstu un interviju sniegšanu medijiem. Viņš zina, ka viņš nav viens. Lai Kremlis domā, ka tas izrāda varenību, patiesībā tā ir viņu vājuma un baiļu izpausme." "Nespējot iesaistīties ar mani atklātā politiskā diskusijā, viņi izmanto pēdējo ieroci - karceri un kopējo kameru," norāda Hodorkovskis. Naftas kompānijas "Jukos" dibinātājs Hodorkovskis tika notiesāts uz deviņiem gadiem ieslodzījumā par krāpšanu un nodokļu nemaksāšanu. Viņa partnerim Platonam Ļebedevam tika piespriests tāds pats sods. Hodorkovska atbalstītāji apgalvo, ka viņš kļuvis par upuri Kremļa inspirētai kampaņai, lai sodītu bijušo naftas magnātu par viņa politiskajām ambīcijām un atsavinātu viņam piederošo īpašumu. Kremlis kategoriski noliedz savu saikni ar Hodorkovska lietu. Abi notiesātie, gaidot uz viņu lietas izskatīšanu apelācijas kārtībā, izcieš piespriesto sodu bēdīgi slavenajā "Matrosskaja tišina" cietumā Maskavā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu