Simtiem Igaunijas e-pasta lietotāju adreses, vārdi un paroles brīvi pieejamas internetā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vairāku simtu Igaunijas iedzīvotāju e-pasta adreses, kā arī viņu lietotāju vārdi un paroles trešdien ar interneta meklēšanas sistēmas "Google" starpniecību bija pieejamas ikvienam, ziņo "Postimees".

Šī informācija tikusi augšupielādēta interneta mājas lapā, kura pašlaik vairs nav pieejama, bet kuras kopija tika uzglabāta interneta meklēšanas sistēmas "Google" kešatmiņā. Informācijas izcelsmes vieta ir kāds interneta portāls, kas kāda interneta foruma lietotājiem no Igaunijas piedāvāja bezmaksas e-pasta sistēmas pakalpojumus. Šis interneta forums vairs neeksistē. Daļa foruma apmeklētāju savas e-pasta piekļuves paroles izmantoja arī kā interneta foruma piekļuves paroles. Minētā portāla īpašnieks Ando Krusta norādīja, ka lietotāju datu noplūde notika apmēram pirms pusotra gada, kad portāls pārcieta hakeru ielaušanos. "Es ātri pārprogrammēju sistēmu un nosūtīju visiem lietotājiem vismaz trīs e-pasta vēstules, informējot viņus par nepieciešamību veikt paroļu nomaiņu. Bet tā ir bieži izplatīta parādība, ka cilvēki, kuri tiek aicināti nomainīt paroles, tomēr turpina lietot savas vecās paroles," viņš piebilda. Savukārt informācijas tehnoloģiju eksperts Pēters Marvets uzskata, ka šī neapšaubāmi ir interneta portāla uzturētāju kļūda, jo minētā portāla īpašnieki acīmredzot neņēma vērā to, ka šī informācija saglabāsies "Google" kešatmiņā. Tomēr viņš arī norādīja, ka cilvēkiem vajadzētu būt piesardzīgākiem, lietojot internetu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu