No vēlēšanu likuma svītro prasību zināt latviešu valodu.

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma Saeimas vēlēšanu likuma grozījumus, kas atceļ latviešu valodas prasmes ierobežojumus deputātu kandidātiem. Šo Saeimas lēmumu nekavējoties apsveica Valsts prezidente, premjers un ASV valdība.

Saskaņā ar grozījumiem no Saeimas vēlēšanu likuma izslēgts punkts, kas paredz, ka vēlēšanām nevar pieteikt par kandidātiem un Saeimā nevar ievēlēt personas, kuras neprot valsts valodu atbilstoši augstākajai - trešajai - valsts valodas prasmes pakāpei. Saeimas deputātu kandidātu sarakstam par personām, kuras nav beigušas latviešu mācībvalodas skolu vai divplūsmu skolu latviešu plūsmā, vairs nebūs jāpievieno augstākās valsts valodas prasmes pakāpes apliecības notariāli apliecināts noraksts. No likuma tika izslēgta norma, ka kandidātu var svītrot no saraksta, ja persona neprot valsts valodu atbilstoši augstākajai valsts valodas prasmes pakāpei, kas bija jāapliecina Valsts valodas centram. Par likumprojektiem atbildīgā Juridiskā komisija norāda, ka grozījumi vēlēšanu likumos bija nepieciešami, jo prasība deputātu kandidātiem apliecināt valsts valodas zināšanas daļu pilsoņu nostāda nevienlīdzīgā stāvoklī un ir pretrunā ar Satversmē nostiprinātajam vienlīdzības principam. Gan Eiropas Savienības un NATO diplomāti, gan Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga norādījuši, ka norma, kas paredz valodas zināšanu nepieciešamību deputātu kandidātiem, ir diskriminējoša un var kavēt Latvijas iestāšanos NATO. Grozījumiem jau sākotnēji piekrita premjers Andris Bērziņš, bet valdību veidojošās Saeimas frakcijas publiski ziņoja, ka tos neatbalsta, pēc tam mainot savu nostāju un vienlaikus atbalstot grozījumus Satversmē valsts valodas nostiprināšanai. Arī ASV valdība apsveica šodienas balsojumu Saeimā sakot, ka šis svarīgais lēmums pierāda, ka tautas pārstāvju lielākā daļa redz Latviju kā valsti ar vienādām tiesībām visiem. Tāds ir arī ASV uzskats. "Mēs priecājamies par Latvijas nepārtrauktajiem centieniem izveidot tādu sabiedrību, kas ir vienota, toleranta, augstsirdīga un atvērta visiem, kas tic nācijas nākotnei un piedalās tās veidošanā. Mēs ticam, ka Latvija ir uz pareizā ceļa", teikts ASV vēstniecības Latvijā izplatītajā paziņojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu