Igaunijas parlaments ratificējis Igaunijas un Krievijas robežlīgumus

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Igaunijas parlaments pirmdien ārkārtas sēdē ratificēja Igaunijas un Krievijas robežlīgumus. Par ratificēšanu nobalsoja 78 deputāti, pret - četri.

Līgumu ratificēšanai bija nepieciešams divu trešdaļu deputātu vairākuma piekrišana jeb 68 no 101 deputāta balsīm. Igaunijas parlamenta deputāti 15.jūnijā atlika līguma ratificēšanu, jo opozīcijā esošās partijas "Res Publica" parlamenta frakcija atteicās piedalīties balsošanā, kad valdošās koalīcijas deputāti neatbalstīja priekšlikumu iekļaut likuma preambulā norādi uz to, ka laikā no 1940. līdz 1991.gadam Igauniju bija anektējusi un okupējusi Padomju Savienība. Otras opozīcijas partijas - Tēvzemes savienības - deputāti paziņoja, ka balsos pret līguma ratificēšanu. Nākamajā dienā pēc valdošās koalīcijas un opozīcijas konsultācijām deputāti nonāca pie savstarpēji pieņemama risinājuma. "Res Publica", Reformu, Centra un Sociāldemokrātiskās partijas un Tautas savienības parlamenta frakcijas ierosināja grozīt preambulu likumprojektā par robežlīgumu ratifikāciju. Saskaņā ar grozījumu preambulā tiks norādīts, ka parlaments, ratificējot robežlīgumus, ņem vērā 1918.gada 24.februārī pasludinātās Igaunijas Republikas tiesisko pēctecību, kā tas norādīts valsts konstitūcijā, kā arī Igaunijas Augstākās Padomes 1991.gada 20.augusta lēmumu "Par Igaunijas valstisko neatkarību" un parlamenta 1992.gada 7.oktobra deklarāciju "Par konstitucionālās valsts iekārtas atjaunošanu". Tādējādi preambulas jaunajā variantā nav tieši minēta Igaunijas okupācija un aneksija, taču uz to netieši norāda pieminētie tiesiskie akti. Piemēram, 1992.gada 7.oktobra parlamenta deklarācijā norādīts, ka 1940.gadā Igaunija kļuva par Padomju Savienības agresijas upuri un tika nelikumīgi iekļauta PSRS sastāvā. Grozījumu ierosināja arī Tēvzemes savienības frakcija. Tās priekšlikumā atkal bija prasība pieminēt preambulā Igaunijas okupāciju un aneksiju laikā no 1940. līdz 1991.gadam. Igaunijas parlamenta Ārlietu komisija 16.jūnijā atbalstīja piecu partiju priekšlikumu izdarīt grozījumus likumprojekta preambulā un noraidīja Tēvzemes savienības ierosinājumu. Līgumus par Krievijas un Igaunijas valsts robežu un jūras telpas norobežošanu Narvas un Somu līčos 18.maijā Maskavā parakstīja Krievijas un Igaunijas ārlietu ministri Sergejs Lavrovs un Urmass Paets.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu