NASA zonde dodas uz sadursmi ar komētu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Aeronautikas un kosmisko pētījumu pārvaldes (NASA) "triecienzonde" veiksmīgi atvienojusies no sava nesēja "Deep Impac" un ir ceļā uz sadursmi ar komētu "Tempel 1", svētdienas rītā paziņoja NASA. Pēc 431 miljona kilometru noceļošanas 372 kilogramus smagajai zondei paredzēts pirmdienas rītā ietriekties komētā, pavēstīja NASA.

Tā tagad ir ceļā uz komētu, kura kosmosā virzās ar ātrumu aptuveni 37 100 kilometri stundā. Nākamajās 22 stundas NASA personāls vadīs zondi no 133 miljonu kilometru attāluma, lai tā ietriektos kartupelim līdzīgajā komētā. Pēdējās divas stundas zondi uz komētu vadīs autopilots. "Pēdējās 24 stundas triecienzondes dzīvē sniegs viskrāšņākos datus komētu zinātnes vēsturē," paziņoja projekta pētnieks Maikls Ei''Hīrns. Kosmiskais aparāts "Deep Inpact" uz komētu "Tempel 1" tika palaists 12.janvārī. Ja eksperiments noritēs veiksmīgi, zonde ietrieksies komētā, izraujot futbola laukuma izmēru krāteri. Zinātnieki varēs pirmo reizi ieraudzīt, kas atrodas komētas kodola iekšienē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu