Grozījumi suņu un kaķu turēšanas noteikumos neatbilstot Satversmei.

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Satversmes tiesa nospriedusi, ka Ministru kabineta (MK) pērnvasar pieņemtie grozījumi suņu un kaķu turēšanas noteikumos neatbilst Satversmei un MK iekārtas likumam un ir atzīstami par spēkā neesošiem no sprieduma publicēšanas dienas, tātad - no šodienas.

Tiesas vakar pieņemtais spriedums šodien publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis". Spriedums ir galīgs un nav pārsūdzams. Kā ziņots, valdība grozījumus MK 1995.gada 3.oktobra noteikumos "Suņu un kaķu turēšanas noteikumi" pieņēma 2001.gada 31.jūlijā. Saskaņā ar grozījumiem suņu īpašniekiem aizliegts turēt, vairot un ievest valstī pitbulterjera, pitbulterjera jaukteņu, Argentīnas doga, Brazīlijas fila, tosa inu un Amerikas Stafordšīras terjera šķirņu suņus, kā arī to jaukteņus. Grozījumu nepieciešamība tika pamatota ar to, ka valstī aizvien biežāki kļūst agresīvo šķirņu suņu uzbrukumi cilvēkiem un vajag ātri un efektīvi reaģēt uz radušos situāciju un visas sabiedrības pausto viedokli. Pagājušajā vasarā no agresīvu suņu uzbrukumiem smagi cieta vairāki bērni, turklāt tiesībsargājošajām instancēm radās grūtības ar vainīgo saukšanu pie administratīvās atbildības. Grozījumus atbalstīja Latvijas Kinoloģiskā federācija, ar noteikumu, ka tiek izstrādāti jauni noteikumi, kas precīzi formulētu dzīvnieku turēšanas noteikumus. Grozījumi tikuši sagatavoti, ņemot vērā citu valstu pieredzi ar agresīvo suņu šķirņu turēšanas, vairošanas un ieviešanas ierobežojumiem. Lieta Satversmes tiesā tika ierosināta pagājušā gada decembrī pēc piecu privātpersonu iesnieguma, un tiesa to izskatīja rakstveida procesā. Pamatojot iemeslus, kāpēc vairāki suņu turētāji Satversmes tiesu lūguši izvērtēt noteikumu atbilstību Satversmei un MK iekārtas likumam, prasības iesniedzēju pārstāvis, zvērināts advokāts Egīls Radziņš aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka suņu un kaķu turēšanas ierobežojumus nedrīkstēja paredzēt noteikumos, tas bija jādara ar likuma palīdzību. Kā tika skaidrots valdības atbildes rakstā, ņemot vērā, ka Saeima vēl nebija izdevusi likumu, kas regulētu dzīvnieku labturības un aizsardzības prasības, tās īpašnieka vai turētāja tiesības un pienākumus, kā arī citas tiesiskās attiecības šajā jomā, 1995.gadā tika pieņemti "Suņu un kaķu turēšanas noteikumi". 1999.gadā Saeima pieņēma Dzīvnieku aizsardzības likumu, kas nosaka, ka noteikumi par mājas (istabas) dzīvnieku aizsardzību, labturības prasībām šo dzīvnieku aizsardzībai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī par mājas dzīvnieku turētāja tiesībām un pienākumiem valdībai jāizdod līdz 2002.gada 1.jūlijam. Zemkopības ministrija (ZM) ir sagatavojusi grozījumu projektu Dzīvnieku aizsardzības likumā, kurā ir precizēts valdībai dotais pilnvarojums attiecībā uz atsevišķām bīstamām suņu šķirnēm, kā arī jauno noteikumu projektu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu