ES atbalsta Volfovica kandidatūru PB prezidenta amatam

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienība (ES) trešdien atbalstīja ASV izvirzīto Pasaules Bankas (PB) vadītāja amata kandidātu Polu Volfovicu, nosaucot viņu par "nākamo Pasaules Bankas prezidentu".

Šis lēmums pieņemts dienu pirms PB valdes sēdes, kas paredzēta ceturtdien Vašingtonā. Kad pašreizējais ASV aizsardzības ministra vietnieks Briselē tikās ar augstākajām Eiropas finanšu un attīstības jomas amatpersonām, pašreizējās ES prezidējošās valsts Luksemburgas premjerministrs Žans Klods Junkers pavēstīja: "Mums bija konstruktīva un draudzīga tikšanās, kuras laikā Eiropas ministri uzdeva visus jautājumus, kurus vēlējās uzdot nākamajam Pasaules Bankas prezidentam". Savukārt Volfovics, kurš tiek uzskatīts par ASV Irākas kampaņas plānotāju, atzina, ka viņa kandidatūra var tikt pretrunīgi vērtēta, taču norādīja, ka viņš jūt aicinājumu cīnīties pret nabadzību, solot, ka viņš iesaistīs gan ES, gan citus akciju turētājus attīstības projektiem veltītajās bankas aktivitātēs. "Saprotu, ka es, maigi izsakoties, esmu pretrunīgs kandidāts," žurnālistiem pēc tikšanās ar ES finanšu ministriem atzina Volfovics. "Bet es ceru, ka, cilvēkiem iepazīstot mani labāk, viņi sapratīs, ka es patiešām dziļi ticu Pasaules Bankas misijai." Volfovica kandidatūru aktīvi atbalstīja Vācija, Lielbritānija un Itālija, bet daudzas ES amatpersonas un palīdzības aģentūras pauda bažas par viņa izvirzīšanu šim amatam. PB valdē tagad ir 24 direktori, no kuriem 11 ir eiropieši. Valde par Volfovica apstiprināšanu balsos ceturtdien. "Ja es tikšu apstiprināts par Pasaules Bankas prezidentu, es kļūšu par starptautisku ierēdni, kurš ir atbildīgs par pasaules vadošās institūcijas ekonomiskajai attīstībai vadīšanu," solīja Volfovics. PB ir "brīnišķīga misija, lai samazinātu nabadzību un nodrošinātu attīstības iespējas visiem pasaules iedzīvotājiem", viņš sacīja. "Es dziļi ticu bankas darbam. Palīdzēt cilvēkiem izrauties no nabadzības ir patiešām dižena misija, un nav pateicīgāka darba, lai palīdzētu trūcīgiem cilvēkiem." Pašreizējais Pasaules Bankas vadītājs Džeimss Volfensons no šī amata atkāpsies 1.jūnijā. ASV ir viena no Pasaules Bankas lielākajām dalībvalstīm, tāpēc tradicionāli to vienmēr vadījis amerikānis. Savukārt Starptautisko valūtas fondu parasti vada eiropietis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu