Spriedīs par pacientu neoficiālo maksājumu ierobežošanas risinājumiem (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien plkst. 10 uz sēdi sanāks darba grupa, kas meklē risinājumus pacientu neoficiālo maksājumu ierobežošanai.

Darba grupa pacientu neoficiālo maksājumu ierobežošanas risinājumu meklēšanu sāka 2007.gada jūnijā. Priekšlikumi par neoficiālo pacientu maksājumu ierobežošanu jāizstrādā līdz 31.martam un jāiesniedz veselības ministram Ivaram Eglītim (TP), aģentūru LETA informēja Veselības ministrijas (VM) Komunikācijas departamenta pārstāvis Oskars Šneiders.

Veselības ministrs jau iepriekš informēja, ka uz šo darba grupas sēdi nevarēs ierasties.

VM pakļautībā izveidotajā darba grupā, kas izstrādā ziņojumu "Par pacientu neoficiālo maksājumu ierobežošanu ārstniecības personām", darbojas pārstāvji no VM, Finanšu ministrijas (FM), Valsts ieņēmumu dienesta (VID), sabiedrības par atklātību "Delna", organizācijas "Sustento", Latvijas Ārstu biedrības, Latvijas Slimnīcu biedrības un Veselības aprūpes darba devēju asociācijas.

Vairākas organizācijas, kuru pārstāvji iekļauti darba grupā, asi kritizējušas Eglīša priekšlikumu legalizēt pateicības maksājumus ārstiem.

Sabiedrība par atklātību "Delna" kategoriski noraida veselības ministra priekšlikumu legalizēt pateicības maksājumus ārstiem.

"Delna" nepiekrīt, ka neoficiālo maksājumu legalizēšana ir pieņemams un sabiedrības intereses aizstāvošs risinājums. Neoficiālo maksājumu problēmas būtība nav saistīta tikai ar nodokļu nomaksas jautājumu, bet norāda uz kvalitātes standartu trūkumu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanā, nepietiekamo ārstu atalgojumu, veselības aprūpes finansēšanas sistēmas problēmām un daudziem citiem strukturāliem iemesliem. Šādu maksājumu legalizēšana drīzāk liecina par valsts vēlmi pienākumu atrisināt minētās problēmas uzlikt pacientiem, iepriekš norādīja "Delnas" pārstāvji.

Arī Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija "Sustento" kritizē veselības ministra priekšlikumu izvērtēt iespēju legalizēt neoficiālos maksājumus ārstiem.

"Sustento" pārstāvji uzskata, ka šie maksājumi nostāda pacientus nevienlīdzīgā situācijā, pieļaujot iespēju, ka daži varētu saņemt ātrāk, labāk vai kvalitatīvāk to ārstniecības pakalpojumu, par kuru jau ir samaksāts no valsts budžeta. Tāpat "pateicības" varētu pārvērsties no brīvprātīgā maksājuma par obligāto, bez kura cilvēki neiedrošinātos iet pie ārsta. Tādējādi pieaugtu pacientu līdzdalības maksājumi, kuri jau patlaban ir vieni no augstākajiem Eiropas Savienībā.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA), kas gan neietilpst darba grupā, arī negatīvi vērtē Eglīša aicinājumu izvērtēt priekšlikumu legalizēt neoficiālos maksājumus ārstiem, lai novērstu nelegālo līdzekļu apriti veselības aprūpē.

"Es saprotu, ka viņi abi mēģina izmisīgi meklēt papildu finansējuma avotus veselības aprūpei, runājot gan par veselības apdrošināšanu, gan par aplokšņu maksājumiem," sacīja arodbiedrības vadītājs Valdis Keris.

Viņš norādīja, ka, legalizējot "pacientu pateicības", piekļūšana veselības aprūpei kļūtu vēl nevienlīdzīgāka nekā līdz šim.

Kā ziņots, Eglītis uzskata, ka aplokšņu algas jeb neoficiālie maksājumi izzudīs, tiklīdz ārstiem būs labklājība, līdz ar to pacientam zudīs motivācija ārstam "pateikties" finansiāli.

Veselības ministrs iepriekš norādīja, ka, runājot par neoficiālajiem maksājumiem, nevajag lietot terminu "legalizēšana", jo ārstam var pateikties oficiāli. Ja pacients pēc ārsta veiktā medicīniskā pakalpojuma vēlas ārstam pateikties finansiāli, viņš to var izdarīt, oficiāli samaksājot paša izvēlētu naudas summu slimnīcas kasē, norādot, kuram ārstam šī "pateicības" nauda domāta.

Katras slimnīcas pārziņā ir pēc tam izvēlēties, vai šo summu atdot konkrētajam ārstam, sadalīt visam ārstnieciskajam personālam vai ieguldīt slimnīcas labiekārtošanā.

Eglītis piebilda, ka šāda sistēma darbojas vairākās slimnīcās. Tajās ir atvērti speciāli fondi, kuros pacienti pēc pašu vēlēšanās var "pateikties" ārstiem. Viņš uzsvēra, ka šie maksājumi nav piespiedu: "Tie ir absolūti brīvprātīgi."

Viņaprāt, patlaban Latvijas likumdošanā nav neviena likuma, kas liegtu pacientam pateikties ārstam.

Veselības ministrs atzina, ka šāda sistēma nav godīga un vienlīdzību veicinoša, tāpēc viņš aicina Latvijas iedzīvotājus nenodarboties ar šādu praksi. Bet to, pēc Eglīša teiktā, arī nav iespējams aizliegt un "pateicības" tiks izskaustas tikai tad, "kad ārsts būs pārticis".

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu