Latvijā sākusies gripas epidēmija (27)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijā sākusies gripas epidēmija, un patlaban visvairāk ar gripu slimo Daugavpils, Rēzeknes un Jelgavas reģionā, kā arī Rīgā, informēja Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Laura Bundule.

Pagājušajā nedēļā (12.02. – 18.02.2007) kopējā gripas izplatība Latvijā strauji palielinājusies un sasniegusi epidēmijas apjomus, liecina Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) apkopotie monitoringa dati par saslimšanu ar gripu un akūtām elpceļu infekcijām.

Monitoringa dati liecina, ka pagājušajā nedēļā gripas izplatība vidēji valstī sasniegusi 172 saslimšanas gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju jeb 3956 saslimšanas gadījumus ar gripu. Vēl nedēļu iepriekš vidējā saslimstība valstī bija tikai 32 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem. Atgādinām, ka katru gadu ar gripu slimo apmēram 20 000 iedzīvotāju.

Lai arī īpašam satraukumam nav pamata, jo gripa Latvijā ir sastopama katru gadu un gripas izplatība šobrīd ir pagājušā gada līmenī, kad šādā pat laika posmā ar gripu slimoja gandrīz 3 000 iedzīvotāju, SVA epidemiologi aicina iedzīvotājus gripas izplatību uztvert nopietni.

Monitoringa dati liecina, ka augstākā gripas izplatība ir Daugavpils, Rēzeknes un Jelgavas reģionā, arī Rīgā, savukārt ļoti zema gripas izplatība ir Ventspils, Liepājas un Tukuma reģionos.

Tāpat kā iepriekš, ar gripu visvairāk slimo skolas vecuma bērni no 5 līdz 14 gadu vecumam, kas katru dienu atrodas slēgtās telpās ciešā kontaktā ar citiem skolēniem, savukārt vismazāk slimo iedzīvotāji sākot no 65 gadu vecuma, kas mazāk apmeklē publiskas vietas, kur ir iespējams saslimt. SVA virusologi konstatējuši, ka šobrīd Latvijā, kā arī visā Eiropā cirkulē A tipa gripas vīruss, kas pēc klīniskajām izpausmēm jeb slimības gaitas, izraisa smagāku saslimšanu nekā B tipa gripas vīruss.

Lai ar gripu neinficētos, Sabiedrības veselības aģentūra aicina:

Vakcinējieties, jo tas ir efektīvākais profilakses līdzeklis un tas ir ieteicams ikvienam, kas vēlas pasargāt sevi no iespējamajām gripas komplikācijām (plaušu, sirds, asinsvadu un citas slimības) un novērst darba un/vai skolas kavējumus; Centieties izvairīties no cieša kontakta ar slimiem cilvēkiem – publiskās vietās (kinoteātros, lielveikalos, tirgos, sabiedriskajā transportā), izvairieties no cilvēkiem, kas klepo un šķauda; Klepojot un šķaudot – aizsedziet muti ar kabatas lakatiņu; Dienas laikā bieži mazgājiet rokas – pirms ēšanas un pēc uzturēšanās publiskās vietās. Ja Jūsu darba kolēģis ir saaukstējies – nelietojiet vienus priekšmetus (rakstāmlietas, traukus); Ar netīrām rokām neaizskariet acis, degunu un muti, jo tādā veidā var inficēties ar elpošanas ceļu infekcijām; Ievērojiet pareizo darba un atpūtas režīmu - vingrojiet, lietojiet vitamīnus; Ēdiet veselīgu pārtiku (skābētus kāpostus, kivi, citrusaugļus, ķiplokus, dzērvenes, skābpiena produktus) uzņemiet šķidrumu (zāļu tējas, svaigi spiestas sulas, minerālūdeni); Ģērbieties atbilstoši laika apstākļiem; Gadījumā, ja esat saslimis pats, neaplipiniet citus – palieciet mājās un kontaktējieties ar savu ģimenes ārstu; Skolu un bērnu dārzu apmeklējums pagājušajā nedēļā, salīdzinājumā ar nedēļu iepriekš nav samazinājies, skolās apmeklē vidēji 84% skolēnu, savukārt bērnu dārzus 69% bērnu.

Strauja gripas izplatība vērojama gandrīz visās Eiropas valstīs.

Atgādinām, ka jau no pagājušā gada beigām, valsts atsevišķām iedzīvotāju grupām apmaksā pret gripas vakcināciju un pacienta iemaksu vizītei pie ģimenes. Pretgripas vakcīnas 50% apmērā valsts apmaksā: bērniem no sešu mēnešu vecuma līdz divu gadu vecumam, pieaugušajiem virs 65 gadiem, pacientiem, kuri slimo ar hroniskām plaušu, sirds, vielmaiņas un nieru slimībām, pacientiem ar imūndeficīta sindromu, pacientiem, kuri saņem imūnsupresīvo terapiju un pacientiem līdz 18 gadu vecumam, kuri ilgstoši saņem terapiju ar acetilsalicilskābi jeb aspirīnu.

Lai varētu saņemt pretgripas vakcīnu, nepieciešama īpašā recepte, uz kādas tiek izrakstīti kompensējamie medikamenti. Šādas receptes izsniedz ģimenes ārsts. Ārsts novērtēs pacienta veselības stāvokli un izrakstīs īpašo recepti, pret kuru pacients ar 50% kompensāciju iegādāsies gripas vakcīnu aptiekā. Ar aptiekā iegādāto vakcīnu atkārtoti jādodas pie ģimenes ārsta vai citas ģimenes ārsta norādītas ārstniecības personas, kas veiks vakcināciju. Ja pacients vēlas, viņš vakcīnu var iegādāties ārstniecības iestādē, ja tās ir iestādē pieejamas.

Līdz ar saslimstības ar gripu ievērojamu palielināšanos v/a "Latvijas Infektoloģijas centrs" stacionārā uzņem arvien vairāk saslimušo ar gripu, pēdējā nedēļā ap 10 pacientu dienā, TVNET informēja Latvijas Infektoloģijas centra sabiedrisko attiecību speciālists Indulis Liepiņš.

Saslimstības maksimums tiek prognozēts marta sākumā, tāpēc atsevišķas nodaļas tiek pārprofilētas tieši gripas slimnieku ārstēšanai. Visās slimnīcas nodaļās noteikta gripas karantīna.

Lai pasargātu no iespējas inficēties ar gripu, visiem plānveida pacientiem ar citām diagnozēm, ja vien iespējams, tiek ieteikts ārstēšanos stacionārā atlikt uz vēlāku laiku, kad gripa būs pierimusi. Īpaši svarīgi tas ir cilvēkiem, kuri pret gripu nav vakcinējušies.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu