Tūkstošiem jauniešu visā Eiropā svin Eiropas Valodu dienu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valoda ir tilts, tā ir tikai taciņa uz cilvēka iekšējo pasauli, tomēr, jo vairāk taciņu mēs atradīsim un apgūsim, jo bagātāki kļūsim... Valoda ir atslēga, ar kuru tu atvērsi jebkuras durvis...

Tieši šīs nedēļas ceturtdienā, 23. novembrī, visā Eiropā tiek atzīmēta AEGEE Eiropas Valodu diena. Šā starptautiskā pasākuma mērķis ir mudināt ikvienu būt atvērtam jaunu valodu apguvei kā savstarpējas bagātināšanās līdzeklim - motivēt jauniešus apgūt citas valodas; piedāvāt iespējas apgūt šīs valodas – informēt; atbalstīt valodas apguvi visas dzīves garumā sevis un sava potenciāla attīstīšanai, kā arī uzlabot cilvēku izpratni par Eiropas un visas pasaules kultūru dažādību un lingvistisko mantojumu.

Eiropas Valodu dienas ietvaros ikvienam ir iespējams piedalīties diskusijās, konferencēs, lekcijās, tradicionālo ēdienu pagatavošanā, skatīties dažādu valstu kino oriģinālvalodā un izmēģināt savus spēkus Eiropas un ne tikai Eiropas valodu apgūšanā. Jau sesto gadu piedalīties Eiropas Valodu dienā iespējams arī latviešiem, jo Eiropas Studentu foruma Rīgas organizācija (AEGEE-Rīga) arī šogad rīko Eiropas Valodu dienu tepat Rīgā. NATO samita dēļ esam gan pārcēluši šo pasākumu par nedēļu vēlāk un tas notiks 1. un 2. decembrī, lai dotu iespēju piedalīties pasākumos ikvienam, kurš to vēlas!

1. decembrī jebkuram ir unikāla iespēja uzzināt, kā tad īsti strādā vēstniecības, kādus darbus tās veic un kā tur iekšā vispār izskatās. Sadarbībā ar AEGEE-Rīga Nīderlandes vēstniecība Latvijā, Īrijas vēstniecība Latvijā un Itālijas vēstniecība Latvijā vērs savas durvis apmeklētājiem. Pārstāvji no vēstniecībām vai pat paši vēstnieki pastāstīs par savu dzimto valodu, savas valsts kultūru un tradīcijām, kā arī, protams, par vēstniecības darbu. Ikviens varēs uzdot jautājumus. Iepriekš ļoti lūdzams pieteikties, rakstot uz AEGEE-Rīga e-pastu aegee_riga@yahoo.com, jo vēstniecību telpas tomēr nav bezizmēra!

Savukārt 2. decembrī no plkst. 12 līdz plkst. 17 mēs gaidām visus Rīgas Ekonomikas augstskolas telpās (Strēlnieku ielā 4a), kur četrās telpās vienlaicīgi savas valstis, valodas un kultūras (pat dažas dziesmas un dejas!) prezentēs dažādi ārzemju jaunieši. Viņi arī palīdzēs apgūt visnepieciešamākās frāzes ikdienas komunikācijai jauniešu vidū, piemēram, "Labdien!", "Mani sauc...", "Kā tev iet?", "Ko tu dari šovakar?" un daudzus citus īsus praktiskus izteicienus, kas noder, sarunājoties ar cittautībniekiem. Apgūt varēs zviedru, holandiešu, vācu, franču, itāļu, spāņu, slovēņu, turku, skotu, pat latgaļu un c. valodu. Katram no viņiem būs 60 minūtes laika, lai sniegtu kaut nelielu ieskatu viņa pasaulē. Praktiskās nodarbības vadīs gan pasniedzēji no "Berlitz valodu centra", gan ārzemju studentu un brīvprātīgie, kas šobrīd uzturas Latvijā, gan arī dažādi citi ārzemju jaunieši. Iepriekš vēlams pieteikties, rakstot uz aegee_riga@yahoo.com, lai varam plānot aptuveno cilvēku skaitu, tomēr gaidīti tiek arī tie, kuri nebūs pieteikušies. Priekšzināšanas nav nepieciešamas, un visi pasākums ir bezmaksas!

Vakarpusē no plkst. 20 Micrecbārā (Krišjāņa Barona ielā 4) notiks noslēguma pasākums, kurā varēs redzēt un dzirdēt, kas tad praktiskajās nodarbībās ticis mācīts. Plānoti nelieli uzvedumi un brīvais mikrofons, lai dalītos ar saviem iespaidiem. Jāskumst nebūs, jo notiks atraktīvāko, ašāko, runātīgāko, klusāko, iespējams, pat graciozāko un visādi citādi lieliskāko dalībnieku apbalvošana. Neiztikt arī bez AEGEE–Rīga vislielākā garduma – šokolādes tortes - un visjautrākās AEGEE–Rīga dejas.

Eiropas Studentu forums (AEGEE) ir 1985. gadā dibināta studentu organizācija, kas šobrīd darbojas aptuveni 50 valstīs, tai ir vairāk nekā 17 tūkstoši biedru. AEGEE galvenais mērķis ir Eiropas procesu popularizēšana un integrēšana jauniešu reālajā dzīvē. Savukārt AEGEE-Rīga ir viena no 260 antenām. Tā dibināta 2001. gada 20. jūnijā un apvieno vairāk nekā 70 biedrus no dažādām Latvijas augstskolām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu