Prezidente: Jūrmalas zemes jautājumā gaidām KNAB lēmumu (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jautājumā par zemes Jūrmalā iznomāšanu Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas vīram Imantam Freibergam pašlaik tiek gaidīts Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmums.

Intervijā laikrakstam "Diena" prezidente uzsver, ka pagaidām nevar pateikt, kā šis jautājums tālāk risināsies, "jo vispirms jau mēs gaidām KNAB lēmumu par to, vai vispār tāda nomas līguma slēgšanā ir saskatāms, ka prezidentes radinieks iegūst kaut kādu labumu". "Mans vīrs jau no paša sākuma izteica ļoti ciešu vēlmi, ka viņš, jā, brīnumainā kārtā vēlētos, tāpat kā daudzi citi, dzīvot Jūrmalā. Viņš meklēja izdevības to darīt, viņš vēlas to darīt likumīgā kārtā. Viņš nevēlas nekādas dāvanas, nevēlas privilēģijas, viņš negrib arī tikt diskriminēts tāpēc, ka ir prezidentes vīrs. Viņš gribētu līdzīgas tiesības. Tātad centīsimies, mēģināsim rast veidus, kā to panākt. Ja tas neizdosies, būs no nodoma jāatsakās," zemes jautājumu komentē amatpersona. Komentējot viedokli, ka prezidentes vīrs zemes nomas jautājumā no Jūrmalas domes "dabūja "jā" tikai un vienīgi tāpēc, ka viņš ir jūsu vīrs", Vīķe-Freiberga apgalvo: "Nē, viņš dabūja arī "nē", un viņš interesējās tālāk. Viņš interesējās dokumentos, par kādām zemēm un kādas ir iespējas." Uz jautājumu, vai viņai kā valsts pirmajai personai nebūtu jāiestājas par to, lai Jūrmalas dome rīko brīvo zemesgabalu iznomāšanu vai pārdošanu atklātā, visiem pieejamā veidā, Vīķe-Freiberga atbild: "Protams, tādā gadījumā mēs negribētu, kā mans vīrs saka, būt diskriminēti. Mēs gribētu, lai seko tam, kas tiek darīts vienmēr un visur." Savukārt atbildot, vai nevajadzētu ar likumdošanas izmaiņām panākt, ka brīvi zemesgabali, kas ir pašvaldībām, ir jāpārdod atklātā izsolē vai to īres tiesības ir jāizsola, prezidente apgalvo, ka esot "vairākkārt pievērsusi Saeimas uzmanību dažādām šāda veida problēmām". "Man liekas, ja mēs izietu cauri savai lietvedībai, atrastu veselu rindu vēstuļu, kurās es esmu jau iepriekš atkārtoti vērsusies pie pašvaldībām ar lūgumu dažādos šādos sakaros nonākt pie konsekventiem lēmumiem, pie skaidrām procedūrām, un arī aicinājusi Saeimu painteresēties par šo likumdošanu." Jautāta, vai šajā jautājumā ir izmantotas prezidenta likumdošanas iniciatīvas, politiķe atteic: "Mums šeit nav tā kā ministrijā, tādu resursu, lai mēs varētu tiešām apkopot tādas lietas, kas būtu jādara ministrijām. Jo likumdošanas process prasa juridiskus resursus, pētnieciskus resursus. Valsts prezidenta kancelejai tādu vienkārši nav."

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu