Par Bambes atstādināšanu būs jālemj Rīgas mēram (10)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par pašvaldības SIA "Rīgas ūdens" valdes priekšsēdētāja Ulda Bambes atstādināšanu būs jālemj Rīgas domes priekšsēdētājam Aivaram Aksenokam (JL).

"Rīgas ūdens" padome šodien ārkārtas sēdē nolēma aicināt uzņēmuma akcionārus, ko pārstāv Rīgas mērs, atstādināt Bambi no ieņemamā amata, kā arī veikt padziļinātu analīzi saistībā ar uzņēmuma darījumiem, pastāstīja "Rīgas ūdens" padomes priekšsēdētājs domes deputāts Edmunds Krastiņš (TP).

Sēdē konstatēts, ka Bambe, slēdzot darījumu ar SIA "Ūdens atpūtas parks", pārkāpis uzņēmuma statūtus, kas nosaka pienākumu saņemt uzņēmuma padomes piekrišanu darījumiem par summu, kura pārsniedz 250 000 latu, un kas paredz dalībnieku sapulces piekrišanu nekustamā īpašuma iegūšanai, atsavināšanai vai apgrūtināšanai.

Par "Rīgas ūdens" valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju padome ierosināja iecelt valdes locekli Viktoru Juhnu.

"Bambe amatā palikt nevar. Statūtos ir stingri noteikts, ka īpašumus var atsavināt tikai ar akcionāru lēmumu. Situācija ir skaidra - bez domes piekrišanas pašvaldības īpašums ir atdots "ofšoriem"," norādīja Krastiņš.

Domes Pilsētas īpašuma un privatizācijas lietu komitejas deputāti nolēma uz nākamo sēdi uzaicināt Bambi, lai sniegtu paskaidrojumus. Sēde notiks 4.decembrī.

Jau ziņots, ka SIA "Rīgas ūdens" valde noraida pārmetumus par pašvaldības apzagšanu darījumos ar nekustamo īpašumu Rīgā, Grāpju pussalā. "Rīgas ūdens" vadība esot rīkojusies atbilstoši uzņēmējdarbības likumdošanai, saimniecisko interešu ievērošanas principam un uzņēmuma statūtiem, ko apstiprinājusi Rīgas dome.

Jau ziņots, ka SIA "Rīgas ūdens" valdei pārmet, iespējams, nelikumīgus darījumus, kuru dēļ Rīgas pašvaldība esot zaudējusi aptuveni septiņus hektārus zemes Grāpju pussalā vairāku miljonu latu vērtībā.

Par to, ka šis darījums bijis izdevīgs uzņēmumam "Rīgas ūdens", liecinot oficiāli veiktais vērtējums objektiem Grāpju pussalā, kas ir ievērojami mazāks par iegūtajiem kapitālieguldījumiem Bauskas ielas objektos, norādīja uzņēmuma valde.

Pēc "Rīgas ūdens" valdes sniegtās informācijas, SIA "Latio" oficiālais vērtējums liecinot, ka nekustamā īpašuma - dažādu būvju - Grāpju pussalā, Austuves ielā 9, tirgus vērtība šā gada septembrī bijusi 344 000 latu, bet piespiedu pārdošanas vērtība - 240 000 latu.

Savukārt "Rīgas ūdens" maiņas darījumā pret šiem objektiem ieguvis rekonstrukcijas un jaunbūves kapitālieguldījumus Bauskas ielā 209, kā arī pārvākšanās kompensāciju - kopā 450 000 latu. Jaunais Austuves ielas 9 objektu īpašnieks uzņēmies arī atbildību par vides piesārņojumu - tā likvidācijas izmaksu oficiālais novērtējums esot aptuveni 250 000 latu.

Īpašumu maiņa bijusi arī saimnieciski lietderīga, uzsvēra uzņēmuma valde. "Rīgas ūdens" objektus Grāpju pussalā, kuru būtiskākā daļa esot bijušie atkritumu dūņu lauki, neizmantojot kopš 1993.gada, kad darbu sāka Rīgas jaunās notekūdeņu attīrīšanas ietaises. Tomēr uzņēmumam par neizmantotajiem objektiem bijis jāmaksā nekustamā īpašuma nodoklis.

Īpašumu maiņa veikta atbilstoši uzņēmuma statūtiem, norādīja uzņēmuma vadība. Lēmumu par maiņas darījumu pieņēmusi visa "Rīgas ūdens" valde, un saskaņā ar statūtiem uzņēmuma padomei par darījumu slēgšanu saistībā ar investīcijām esot bijis jāziņo, ja darījuma summa pārsniedz miljonu latu. Šajā gadījumā summa bijusi ievērojami mazāka.

"Rīgas ūdens" vadība norādīja, ka zeme, uz kuras atrodas Austuves ielas 9 objekti, nav un nekad nav atradusies uzņēmuma bilancē. "Latio" vērtējumā arī bijis īpaši norādīts, ka par zemes lietošanu, uz kuras atrodas šie objekti, nav pat noslēgts zemes nomas līgums.

"Rīgas ūdens" nekad neesot veicis nekādas darbības ar šo zemi, jo tās, tāpat kā iespējamā zemes un citu objektu privatizācija, ir nevis uzņēmuma, bet pašvaldības kompetencē.

Jau ziņots, ka šā gada 20.februārī Bambe, pārstāvot "Rīgas ūdeni", noslēdza vienošanos ar SIA "Ūdens atpūtas parks" par "Rīgas ūdenim" piederošu ēku un būvju Grāpju pussalā, Austuves ielā 9, maiņu pret "Ūdens atpūtas parka" kapitālieguldījumiem ēkās un būvēs Rīgā, Bauskas ielā 209.

Vienošanās paredzēja, ka pret objektiem Grāpju pussalā ar bilances vērtību 169 492 lati tiek veikts 370 000 latu kapitālieguldījums objektos Bauskas ielā un tiek samaksāta 80 000 latu pārvākšanās kompensācija.

Šā gada 28.augustā "Ūdens atpūtas parks" nostiprināja īpašuma tiesības uz būvēm Grāpju pussalā zemesgrāmatā. 31.augustā "Ūdens atpūtas parks" iesniedza pieteikumu par zemes Grāpju pussalā privatizāciju.

8.septembrī 3/5 īpašuma domājamo daļu pārdotas SIA "US CEE Private Property Latvia" par 295 650 latiem.

Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" dati liecina, ka 28.septembrī SIA "Ūdens atpūtas parks" pārgājis Nīderlandes uzņēmuma "Active Waterfront Development B.V." īpašumā, kas pārņēmis atlikušās 2/5 domājamo daļu īpašumos Grāpju pussalā.

13.oktobrī "US CEE Private Property LLC" iesniedza lūgumu par zemesgabala privatizācijas turpināšanu. Privatizācijas pabeigšanas likumā teikts: ja pēc apbūvēta zemesgabala privatizācijas ierosinājuma saņemšanas uz zemesgabala esošā apbūve kļūst par kopīpašumu, kopīpašniekam piekritīgā zemesgabala domājamā daļa tiek privatizēta. Tas notiek, ja kopīpašnieks iesniedz lūgumu turpināt zemesgabala privatizāciju.

Saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu būvēm piesaistītos zemesgabalus 6,6 hektāru platībā uzņēmumiem būs tiesības privatizēt par Valsts zemes dienesta noteikto vērtību, kas ir ievērojami mazāka par zemesgabalu tirgus cenu. 60% no kopējās summas turklāt varēs maksāt privatizācijas sertifikātos.

Par vienošanās noslēgšanu nav informēta uzņēmuma padome un akcionāri - Rīgas dome. Turklāt apietas pašvaldības pirmpirkuma tiesības, iepriekš informēja Rīgas domes deputāti.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu