Aicina sagatavoties apkures sezonai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) atgādina, ka rudenī, iestājoties vēsākam laikam, strauji pieaug ugunsgrēku un tajos bojāgājušo cilvēku skaits. Šogad vien no bojātām apkures sistēmām un to nepareizas ekspluatācijas izcēlušies 717 ugunsnelaimju, kurās traģiski dzīvību zaudējis 21 cilvēks un 25 cietuši.

"Apkures sezonas laikā visizplatītākie ugunsgrēku iemesli ir nepiemērota kurināmā lietošana, krāšņu pārkurināšana, neuzmanība, ekspluatējot malkas plītis un krāsnis, šķidrā kurināmā ierīces, kā arī kurtuvju un dūmvadu nepareiza izbūve un bojājumi," Neatkarīgajai skaidroja VUGD pārstāve Inga Vetere.

Salīdzinājumā ar pagājušo gadu, kad glābēji reģistrējuši 560 šādu veidu ugunsgrēku, šogad sarkanais gailis plosījies krietni biežāk. "Daudzdzīvokļu māju apsaimniekotājus aicinām sekot, lai pagraba un bēniņu telpas būtu noslēgtas un tur nevarētu iekļūt nepiederošas personas, kas, smēķējot vai neuzmanīgi rīkojoties ar uguni, var izraisīt ugunsgrēku, tādējādi apdraudot visas mājas iedzīvotājus," uzsver I. Vetere.

Glābēji atgādina, ka pirms apkures sezonas sākuma namsaimniekiem noteikti jāiztīra dūmvadi un ventilācijas kanāli. Tāpat skursteņslaucītājam jāuztic dūmvadu tehniskā stāvokļa pārbaude reizi trijos gados.

"Iestājoties aukstākam un tumšākam laikam, cilvēki biežāk uzturas telpās. Tādēļ vairāk ugunsgrēku izceļas no neuzmanīgas smēķēšanas, bez uzraudzības atstātām svecēm, nestandarta elektroierīču lietošanas. Savukārt dārza mājiņās, kas ir paredzētas dārza inventāra glabāšanai, cilvēki reizēm paši iebūvē nedrošas pagaidu apsildīšanas ierīces, tādējādi apdraudot ne vien savu īpašumu, bet arī dzīvību," uzsver I. Vetere.

Iepriekšējās divās dienās ugunsgrēkos Latvijā bojā gājuši divi cilvēki – ceturtdien Ludzā, pagaidām nenoskaidrotu iemeslu dēļ dzīvojamā mājā aizdegās dzīvoklis un koridors 85 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēkā bojā gāja 1920. gadā dzimusi sirmgalve, bet divi cilvēki no mājas tika izglābti pa otrā stāva logu. Savukārt piektdienas rītā Rēzeknē, Brīvības ielā, neuzmanīgas smēķēšanas dēļ kādā dzīvojamā mājā aizdegās dzīvoklis. Liesmas izpletās 10 kvadrātmetru platībā, un šajā ugunsnelaimē bojā gāja apmēram 40 gadu vecs vīrietis, bet pa mājas otrā stāva logu tika izglābti četri cilvēki.

***

Ugunsgrēku skaits pieaug

- Šā gada deviņos mēnešos valstī reģistrēti 14 559 ugunsgrēki, kas ir par 107% vairāk, salīdzinot ar 2005. gada analoģisko laikposmu

- Šā gada deviņos mēnešos bojā gājuši 176 cilvēki, kas ir par 23% vairāk nekā aizvadītā gada analoģiskā laikposmā

- Vistraģiskākie ugunsgrēki šogad bijuši Rēzeknes rajonā, kur dzīvību zaudēja 14 cilvēku, Balvu un Rīgas rajonos – 10, Valmieras rajonā – 9, Tukuma un Madonas rajonos – 8 cilvēki

- Šā gada deviņos mēnešos veikti 3337 glābšanas darbi, kuros izglābti 144 cilvēki

- 816 gadījumos ugunsdzēsēji palīdzību sniedza iedzīvotājiem, 59 reizes veica darbu ar bīstamām vielām, 298 reizes glābuši dzīvniekus

Avots: VUGD

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu