Latvijai jāatlīdzina sūdzības iesniedzējam tiesāšanās izdevumi ECT

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) vakar, 8.novembrī, pasludināja spriedumu Roberta Perija sūdzībā pret Latviju, atzīstot Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas reliģijas brīvības pārkāpumu un nosakot, ka valstij ir jāatlīdzina iesniedzējam tiesāšanās izdevumi 5000 eiro (3514 latu) apmērā.

Atsaucoties uz Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas pantu par tiesībām uz reliģijas brīvību, Perijs sūdzējās par iejaukšanos viņa tiesībās brīvi paust savu reliģiju, jo Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP), pamatojoties uz Satversmes aizsardzības biroja (SAB) atzinumu, kas nebija pieejams iesniedzējam, izsniedzot termiņuzturēšanās atļauju Latvijā, liedza viņam darboties kā mācītājam Latvijā laikā no 2000.gada jūlija līdz 2004.gada martam.

Savukārt, atsaucoties uz konvencijas pantu par diskriminācijas aizliegumu, iesniedzējs uzskatīja, ka ir cietis no diskriminācijas, kas balstīta uz pilsonību, jo teoloģiskās izglītības nosacījums ārvalstu misionāriem Latvijā netiek attiecināts uz Latvijas pilsoņiem, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departamentā.

Tiesa noraidīja Latvijas valdības sākotnējo iebildumu, ka iesniedzējs ir zaudējis cietušā statusu, jo, 2004.gada 5.martā izsniedzot uzturēšanās atļauju, lieta ir tikusi atrisināta.

ECT atzina, ka valsts ir ierobežojusi iesniedzēja tiesības uz reliģijas brīvību. Izvērtējot ierobežojumu pamatotību, tiesa konstatēja, ka Latvijas tiesību akti neparedzēja iespēju izsniegt uzturēšanās atļauju ar ierobežojumu veikt reliģiskās darbības. Līdz ar to aizliegums iesniedzējam darboties kā mācītājam laikā no 2000.gada jūlija līdz 2004.gada martam nebija paredzēts likumā atbilstoši konvencijai.

ECT vienbalsīgi atzina, ka ir noticis konvencijas reliģijas brīvības pārkāpums un nav nepieciešams izvērtēt iesniedzēja sūdzību par diskrimināciju. Tiesa nolēma, ka pārkāpuma atzīšana jau pati par sevi ir morāls atlīdzinājums, un piesprieda atlīdzināt iesniedzējam tiesāšanās izdevumus 5000 eiro (3514 latu) apmērā.

Iesniedzējs bija lūdzis atlīdzināt viņam nodarīto morālo kaitējumu 70 000 eiro (49 196 latu) apmērā, kā arī atlīdzināt tiesāšanās izdevumus 10 323 eiro (7255 latu) apmērā.

Trīs mēnešu laikā no sprieduma pasludināšanas dienas pusēm ir tiesības lūgt, lai lieta tiktu nodota izskatīšanai ECT Lielajā palātā 17 tiesnešiem.

Šādā gadījumā lūgumu vispirms izskatīs piecu Lielās palātas tiesnešu kolēģijā, kas lems par to, vai lieta skar būtiskus konvencijas vai tās protokolu interpretācijas jautājumus, vai arī tā skar svarīgu jautājumu, kam ir vispārēja nozīme, lai to izskatītu Lielajā palātā. Kolēģija var pieņemt lietu izskatīšanai Lielajā palātā vai arī to noraidīt.

Perijs ir ASV pilsonis, kas ieceļoja Latvijā 1997.gadā ar termiņuzturēšanās atļauju, kas bija derīga līdz 1999.gadam un tika izsniegta, pamatojoties uz viņa pedagoģisko darbību Latvijā.

Iesniedzējs izveidoja Latvijā kristīgo kopienu federācijas "Morning Star International" kopienu Latvijā ar nosaukumu "Rīta Zvaigzne", kas 1998.gada 6.janvārī tika reģistrēta Reliģisko lietu pārvaldē. Draudzei izsniegtā reģistrācijas apliecība bija derīga līdz 2002.gada 8.janvārim, bet saskaņā ar Reliģisko organizāciju likumu draudze veica pārreģistrāciju un likumīgā kārtā darbojas līdz šim brīdim.

1999.gada 8.jūlijā PMLP izsniedza iesniedzējam jaunu termiņuzturēšanās atļauju sakarā ar reliģisko darbību, kas bija derīga līdz 2000.gada 15.jūlijam. 2000.gada jūlijā iesniedzējs lūdza jaunu termiņuzturēšanās atļauju. Tomēr ar 2000.gada 28.jūlija lēmumu PMLP iesniedzēja lūgumu noraidīja, pamatojoties uz SAB atzinumu, ka iesniedzēja darbība rada draudus valsts drošībai, kā arī viņam nav nepieciešamās teoloģiskās izglītības, lai praktizētu Latvijā.

Iesniedzējs apstrīdēja pieņemto lēmumu gan PMLP noteiktajā sūdzību izskatīšanas kārtībā, gan tiesā, kas atzina PLMP pieņemto lēmumu par likumīgu. 2000.gada 26.oktobrī PMLP izsniedza termiņuzturēšanās atļauju iesniedzēja sievai, kas strādāja par pasniedzēju Latvijas Kultūras akadēmijā, kā arī iesniedzējam kā viņas laulātajam un viņu četriem bērniem. Termiņuzturēšanās atļauja tika izsniegta līdz 2002.gada 30.jūnijam bez tiesībām strādāt, līdz ar ko viņam vajadzēja oficiāli atstāt savu mācītāja amatu draudzē un kļūt par tās parasto locekli.

2003.gada 15.augustā iesniedzējs vērsās ar sūdzību Latvijas Ģenerālprokuratūrā, lūdzot izvērtēt SAB atzinumu, kas bija PMLP atteikuma pamatā. Ar 2003.gada 29.septembra vēstuli kompetentais prokurors atbildēja, ka likuma pārkāpums no SAB puses netika konstatēts. Papildus prokurors SAB vārdā informēja, ka tobrīd iesniedzēja uzvedībā nekāda nelegāla vai bīstama rīcība valsts drošībai nav konstatēta un SAB neiebilst, ka iesniedzējs saņem uzturēšanās atļauju reliģiskās darbības veikšanai.

2004.gada 5.martā iesniedzējs saņēma termiņuzturēšanās atļauju reliģiskās darbības veikšanai. Termiņuzturēšanās atļauja bija derīga līdz 2005.gada 10.februārim, bet saskaņā ar iesniedzēja paskaidrojumiem tiesai 2004.gada beigās viņš atstāja Latviju un atgriezās ASV.

2003.gada 22.augustā iesniedzējs vērsās ar pieteikumu ECT, sūdzoties par iespējamiem konvencijas pārkāpumiem no Latvijas puses.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu