Itālijai vēlēšanu rezultātā draud politiskais strupceļš (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Itālijas vēlēšanu rezultāti var būt tik līdzīgi, ka draud sašķelta parlamenta situācija, kurā apakšpalāta atrodas valdošās koalīcijas rokās, bet Senātu kontrolē opozīcija. Šādas bažas izteikuši vairāku partiju līderi un analītiķi, pirmdien turpinoties balsošanai.

Eksperti norāda, ka tam par iemeslu ir pagājušā gada decembrī izdarītie Itālijas vēlēšanu likuma grozījumi, pārejot uz pilnīgu proporcionālo vēlēšanu sistēmu. Iepriekš lielākā daļa likumdevēju vietu tika izcīnītas vienmandāta vēlēšanu apgabalos.

"Šie jaunie noteikumi rosinājuši lielākajām partijām abās nometnēs veidot koalīcijas ar lielu skaitu mazītiņu formējumu, vairojot politiskās fragmentācijas risku abu koalīciju iekšienē un iespējas atšķaidīt abu [koalīciju] platformas," uzskata Morgana Stenlija investīciju bankas ekonomists Vinčenco Gucco, piebilstot, ka sašķelts parlaments var radīt arī "politisku paralīzi".

Tomēr citi eksperti uzskata, ka iespējami citi scenāriji, tai skaitā "lielās koalīcijas" izveidošana līdzīgi Vācijai, tehnokrātu valdība vai pat jaunas vēlēšanas.

Priekšvēlēšanu kampaņas laikā partiju līderi apgalvoja, ka priekšroku dotu atkārtotām vēlēšanām gadījumā, ja iestātos likumdošanas paralīze, Senātam nostājoties pret parlamenta apakšnamu.

"Tā būs katastrofa," pirms vēlēšanām brīdināja premjerministrs Silvio Berluskoni.

Koalīcija, kas uzvarēs pat ar niecīgu balsu vairākumu, automātiski saņems 340 no 630 apakšpalātas vietām. Ja uzvarētāji saņemtu vairāk nekā 55% balsu, kas šajā gadījumā tiek uzskatīts par neiespējamu, tad viņiem tiktu piešķirtas papildu vietas.

Savukārt 315 vietas Senātā tiek izcīnītas katrā reģionā atsevišķi. Katrā reģionā uzvarējusī koalīcija saņems 55% no reģionam atvēlētajām vietām Senātā.

Kā norādīja premjerministra vietnieks Džanfranko Fini, atsevišķos reģionos rezultāts jau skaidri zināms, ņemot vērā tradicionāli pausto atbalstu labējiem vai kreisajiem.

"Taču trijos reģionos - Lacio, [kas ietver arī Romu], Pjemontā un Apūlijā - balsojums būs izšķirošs," atzina Fini.

"Pjemonta Berluskoni var būt izšķiroša, tāpat kā Savienotajās Valstīs Ohaio bija [izšķiroša] Bušam," savukārt izteicās politikas analītiķis Roberto d''Altimonte. "Ja Berluskoni neuzvarēs Pjemontā, viņš zaudēs Senātu."

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu