Bušs reklāmas kampaņā izmanto terora aktu upurus (15)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

11.septembra terora aktu upuru radinieki pauduši sašutumu par ASV prezidenta Džordža Buša prezidenta kampaņas reklāmās izmantotajiem nopostītā Pasaules Tirdzniecības centra (PTC) attēliem, lai attēlotu viņu kā pareizo līderi grūtā laikā. "Ģimenes ir saniknotas. Prezidenta mēģinājums izmantot 11.septembri kā tramplīnu savai pārvēlēšanai viņiem šķiet diezgan bezgaumīgs," paziņoja 57 gadus vecais ņujorkietis Bils Doils, kurš aktīvi darbojas vairākās 11.septembra upuru ģimeņu atbalsta grupās.

"Tas ir pilnīgi nepareizi. Viņa [prezidenta pilnvaru termiņa laikā] bojā gāja 3500 cilvēki, kā arī vēl karš Irākā," sacīja Doils, kurš 11.septembra terora aktos zaudēja savu 25 gadus veco dēlu. Buša padomniece Karena Hjūsa aizstāvēja četras kampaņas reklāmas, kas no ceturtdienas tiek pārraidītas vismaz 16 ASV svarīgākajos štatos, kā "gaumīgi izveidotas". "11.septembris nav kāds attāls notikums pagātnē. Ir arī svarīgi atzīt, kādu iespaidu tas atstāja uz mūsu nacionālo politiku," viņa norādīja intervijā telekanāla ABC programmā "Good Morning America". Arī Rūdolfs Džuliani, kurš ir republikānis un bija Ņujorkas mērs laikā, kad notika terora akti, izdeva paziņojumu, aizstāvot reklāmas. "[Buša] vadība tajā dienā ir galvenā viņa pilnvaru laikā, un viņa vadības turpināšana ir kritiski svarīga mūsu galīgajai uzvarai pār pasaules terorismu," norādīja Džuliani. Buša kampaņas pārstāvis Terijs Holts paziņoja, ka reklāmas netiks atsauktas. "Šajā valstī nav neviens nopietnāks jautājums par to, kas ir labāk sagatavots, lai tiktu galā ar realitāti, ko šajā valstī radīja 11.septembris," viņš norādīja. Divās reklāmās, kurās Bušs tiek parādīts kā līderis, tiek pieminēti uzbrukumi, kuros tika nogalināti aptuveni 3000 cilvēki. Vienā reklāmā redzamas PTC drupas ASV karoga fonā, bet otrā ir redzami ugunsdzēsēji, kas no drupām nes prom ASV karogā ietītu bojāgājušo. Rons Vilets, kurš terora aktos zaudēja savu 29 gadus veco dēlu, sacīja, ka viņam bijis pretīgi skatīties reklāmas un tās viņu ļoti apbēdinājušas. "Es tagad drīzāk balsotu par Sadamu Huseinu nekā par Bušu," viņš pavēstīja. "Es domāju, ka tas ir nežēlīgi. Viņam vispār nevajadzēja atļaut izmantot šos attēlus," piebilda viņa sieva Lusija. Bojāgājušo ģimenes locekļi pauduši cerības, ka Bušam neienāks prātā augustā, kad republikāņi Ņujorkā rīkos plašu kampaņu, uzstāties agrākajā Dvīņu torņu atrašanās vietā. "Ja viņš tā darīs, sāksies protesti un tas var izvērsties ļoti nepatīkami," minēja Doils. Vairāki upuru ģimenes locekļi atzina, ka daļēji viņu nepatika ir saistīta ar Buša atteikšanos publiski liecināt federālajai komisijai, kas izmeklē 11.septembra terora aktu apstākļus. "Buša administrācija pilnībā nesadarbosies ar izmeklēšanas komisiju, tajā pašā laikā viņi mēģina izmantot 11.septembri Buša pārvēlēšanai," sacīja Stīvens Pušs, kura sieva atradās tajā lidmašīnā, kas ietriecās Pentagonā. Ugunsdzēsēju starptautiskā asociācija, kas atbalsta demokrātu prezidenta kandidātu Džonu Keriju, nosodīja Buša reklāmas kā "liekulību vissliktākajā veidā". "Es esmu vīlies, bet ne pārsteigts, ka prezidents mēģina pārdot šo ugunsdzēsēju varonību," sacīja apvienības prezidents Harolds Šeitbergers. Demokrātu senators Frenks Lautenbergs no Ņūdžersijas pavēstīja, ka šo attēlu izmantošana "pazemo un pauž necieņu pret tiem, kas gāja bojā", aicinot Bušu nekavējoties atsaukt šīs reklāmas.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu