Saeima ieceļ Apsīti tiesībsarga amatā (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeima šodien ar pārliecinošu vairākumu tiesībsarga amatā iecēla Romānu Apsīti. Par viņa iecelšanu amatā balsoja 70 deputāti. Pēc ievēlēšanas amatā Apsītis nodeva zvērestu.

Viņš ir pirmais tiesībsargs Latvijā, jo tiesībsarga institūcija darbojas no šā gada 1.janvāra.

Līdzšinējais Satversmes tiesas tiesnesis Apsītis ievēlēšanas gadījumā solījis būt vidutājs starp valsti un iedzīvotājiem.

Tiesībsargam bija jāsāk strādāt jau 1.janvārī, taču Saeima noraidīja abas iepriekš izvirzītās kandidatūras. Tiesībsargam būs jābūt ne tikai starpniekam starp valsti un iedzīvotājiem, bet arī jākonsultē iedzīvotāji un jāveicina mierīga strīdu atrisināšana, tā būtiski atslogojot tiesu sistēmas darbu.

Latvijas Radio ziņo, ka bijušais Satversmes tiesas vadītājs Aivars Endziņš uzskata, ka Apsītis nebūs politiski ietekmējams, un Apsīša rakstura īpašības - nosvērtība un mierīgums ir tieši tās, ar kurām visveiksmīgāk risināt konfliktus.

Pēc aģentūras LETA arhīva datiem, 67 gadus vecajam Apsītim ir plaša juridiskā darba pieredze, viņš ir tiesību zinātņu doktors, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktors un Latvijas Universitātes (LU) profesors.

Darba gaitas Apsītis sācis 1962.gadā, kad kļuvis par Rīgas pilsētas Maskavas rajona prokuratūras izmeklētāju. Pēc obligātā karadienesta padomju armijā Apsītis 1965.gadā sācis darbu Latvijas Valsts universitātē (tagad - LU), kur bijis asistents, aspirants, vecākais pasniedzējs, no 1981. līdz 1999. gadam - docents, no 1999. gada līdz 2003. gadam - Tiesību teorijas un vēstures katedras asociētais profesors, bet kopš 2003. gada 6. maija - profesors.

Apsītis bijis PSKP biedrs. Komunistiskās partijas biedra karti viņš nolicis 1990. gadā un iestājies Latvijas Tautas frontē (LTF), bijis LTF domes valdes loceklis. Vēlāk piedalījies savienības "Latvijas ceļš" dibināšanā, bet no partijas izstājies, kad kļuvis par ST tiesnesi.

Apsītis bijis viens no 1990. gada 4. maija deklarācijas par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu autoriem, balsojis par Latvijas neatkarības atjaunošanu.

Viņš bijis Latvijas Republikas Augstākās padomes, 5. un 6. Saeimas deputāts, Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs, tieslietu ministrs Māra Gaiļa (LC) valdībā.

Par ST tiesnesi Saeima Apsīti apstiprinājusi 1996. gadā, bet 2000. gadā viņš kļuvis par ST priekšsēdētāja vietnieku.

Apsīša pilnvaras ST tiesneša amatā beidzās 2006. gada decembrī, bet viņš vēl turpina strādāt tiesā, jo jāpabeidz darbs ar sāktajām lietām. Darbu ST Apsītis atstāja šā gada 23. februārī.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu