Atklās mākslinieces Birutas Baumanes izstādi un prezentēs grāmatu .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mākslinieces Birutas Baumanes grāmatas "Es dzīvoju" un gleznu personālizstādes atklāšana notiks Valsts Mākslas muzejā 28.maijā, informēja izstādes kuratore Maruta Kalnupe.

Gleznotāja pieder latviešu pēckara mākslinieku paaudzei, kura sevi aktīvi pieteica 1950.gadu otrajā pusē ar jauniem satura un formas meklējumiem, un tādējādi kļuva par vienu no nozīmīgākajām un spilgtākajām presonībām Latvijas kultūrā. "Tā nu ir, ka dzīvi stādu pirmajā vietā, mīlu to ļoti, kaut gan tā pret mani bijusi arī barga. Māksla seko dzīvei. Tāda māksla, kurā nejūt dzīvi, cilvēku, kas ir uzkonstruēta, sadomāta, sterila, man ir pretīga," par sevi sacījusi Baumane. Retrospektīvajā izstādē skatītājiem būs iespēja iepazīt mākslinieces darbus visā to daudzveidībā. Vispirms izstādei atlasīti darbi, kuri atrodas Valsts Mākslas muzeja un Latvijas Mākslinieku savienības kolekcijās un kas kļuvuši par pēckara latviešu glezniecības klasiku, kā arī agrāk neizstādīti 50.-70.gadu darbi no mākslinieces darbnīcas un arī pēdējo gadu gleznas. Baumane kopš 1994.gada ir Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda biedre, kā arī māksliniecei piešķirta Kultūrkapitāla fonda mūža stipendija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu